Fonduri EUROPENE

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Cinci motive pentru alegerea anteprenoriatului

Libertatea inseamna raspundere, de aceea majoritatea

oamenilor se tem de ea. – G.B. Shaw

 

Am scris anterior despre aspectele care trebuie luate in calcul inainte de alegerea antreprenoriatului in favoarea statutului de angajat. Daca v-ati asumat alegerea si v-ati angajat, realist, catre o cariera de succes in antreprenoriat, atunci bucurati-va la vestea ca exista multi lauri de cules pe parcurs. Cele mai multe beneficii ale antreprenoriatului indeplinesc o gama larga de nevoi umane.

1. Independenta financiara

Beneficiile financiare se numara printre primele motivatii ale antreprenorilor. Bineinteles, acestea sunt direct proportionale cu eforturile depuse pentru a obtine banii. Spre deosebire de cazul unui angajat, unde salariul este fix si primit regulat, venitul antreprenorului oscileaza in functie de stadiul afacerii, piata, etc. Desi un venit fix, regulat, ofera un grad de siguranta financiara si emotionala, riscul financiar pe care un antreprenor si-l asuma atunci cand porneste pe cont propriu este micsorat de calitatea muncii sale. In aceasta motivatie isi are sursa reusita financiara care, de la un anumit punct, depaseste avantajele salariatului. In plus, unde exista independenta financiara, exista si libertate: libertate de a-si asuma riscuri, de a alege, chiar si libertate de a gresi.

2. Dezvoltare profesionala

Anton Pann spunea ca nevoia te invata. Unei persoane care dezvolta o afacere nu ii vor fi suficiente cunostintele tehnice, despre obiectul de activitate al afacerii sale. Necesitatea va impinge antreprenorul sa perfectioneze abilitati intra-disciplinare. El va trebui sa cunoasca mecanismele pietei in care se va dezvolta, va trebui sa inteleaga mediile (social, economic, politic) care alcatuiesc contextul, va trebui sa invete sa aleaga oamenii ca resurse, va trebui sa gandeasca strategic, sa imbine obiectivele pe termen scurt cu acelea pe termen lung, sa adapteze nevoia care l-a impins catre afacere la costurile satisfacerii acesteia.

Dezvoltarea profesionala nu este exclusiva antreprenorilor, nu necesita un anumit statut profesional. Insa, cum mentionam, nevoia te invata. Un antreprenor se va confrunta cu mai multe provocari pe parcurs, care ii vor afecta in mod direct viata. De nevoie, va invata si se va adapta. Cu fiecare provocare va acumula mai multe cunostinte, mai multe hard si soft skills, va sti sa isi gestioneze afacerea in functie de factorii interni si externi pe care ii va observa si se va indrepta catre succes.

3. Dezvoltare personala

Dezvoltarea personala a capatat, in ultima vreme, o conotatie superficiala. O piata supra-saturata de specialisti, mai mult sau mai putini credibili si clisee de tipul fa ceea ce-ti place au determinat din ce in ce mai multi oameni sa priveasca domeniul cu oarecare scepticism. Insa necesitatea dezvoltarii personale nu este mai putin valabila, in pofida imaginii partial negative ale pietei. Fara dezvoltare – profesionala si personala – un profesionist nu creste, nu isi depaseste conditia.

Ce indicator este mai relevant pentru dezvoltarea personala decat depasirea zonei de confort? Zona de confort este un concept psihologic, referindu-se la obiceiuri comportamentale – activitatile si comportamentele urmeaza o rutina, cu scopul de a minimiza nivelul stresului si al riscului. Astfel, persoanele care practica activitati aflate in zona de confort sunt mai putin stresate, nivelul anxietatii fiind si el mai mic. Cu toate acestea, cercetarile asociaza zona de confort cu un nivel scazut al performantei. Pus in termeni simpli, un om nu se poate dezvolta si nu poate indeplini task-uri la nivel maxim daca tot ceea ce cauta este siguranta zonei de confort. Teoria este aplicata in toate aspectele vietii, nu doar in cel professional.

Pentru antreprenori – si pentru toate persoanele care vor sa atinga performanta in domeniul lor de activitate – dezvoltarea personala si profesionala sunt interdependente si imperios necesare, iar zona de confort este evitata cat de mult este cu putinta. Networking, interactiunea cu toti oamenii care se pot dovedi resurse, activitatile noi pentru care nu au o baza de cunostinta solida, lucrurile noi care trebuie invatate, dinamica pietei si nevoia de adaptare continua – toate sunt elemente necesare cresterii si toate se afla in afara zonei de confort. Insa beneficiile dezvoltarii personale sunt nenumarate si valoarea lor este incomparabila cu anxietatea iesirii din zona de confort.

4. Timp

Timpul poate insemna bani. Dar poate insemna si orele petrecute cu familia, orele petrecute lucrand pentru visul fiecaruia sau ore petrecute cu sine. Rutina si, implicit, programul de la 9:00 la 18:00 vor reduce calitatea timpului atunci cand nu sunt directionate catre scopul fiecarei persoane. Scopul unui antreprenor este de a-si maximiza profitul si a-si duce afacerea catre primele pozitii ale topurilor. Din aceasta perspectiva, programul poate incepe la 7:00 si se poate incheia la 21:00, insa calitatea timpului este mult mai mare.

Beneficiul timpului depaseste conceptul de time management. Gestiunea timpului este necesara oricui, antreprenor sau angajat, insa cel dintai are, de cele mai multe ori, posibilitatea de a alege cand si cum sa isi imparta orele. Poate parea mai putin important, insa felul in care alegem sa distribuim timpul de care dispunem are impact asupra tuturor aspectelor vietii, personale si profesionale.

Un exemplu in acest sens este Mohamed El-Erian, fost CEO al companiei Pimco, care a demisionat in 2014 dupa ce fiica sa in varsta de 10 ani a facut o lista cu toate evenimentele importante in viata ei la care el nu a participat. Acesta si-a motivat alegerea, scriind:

„Acum aproximativ un an am rugat-o pe fiica mea sa faca ceva, fara succes. (…) Mi-a spus sa astept un minut, s-a dus in camera ei si s-a intors cu o bucata de hartie. Era o lista cu toate evenimentele importante din viata ei pe care le-am ratat din cauza obligatiilor profesionale. (…) Balanta dintre viata profesionala si viata personala a avut de suferit, iar dezechilibrul mi-a afectat relatia foarte speciala cu fiica mea. Nu imi faceam timp suficient pentru ea.”

Dupa luarea deciziei de a demisiona, acesta continua:

 „Sunt foarte norocos pentru posibilitatea de a-mi structura viata intr-un astfel de mod. Si sunt foarte recunoscator pentru ca acest lucru imi da oportunitatea de a experimenta momente cheie din viata fiicei mele inainte ca ele sa treaca, prea repede. Din nefericire, nu toti isi permit acest lux.

5. Contributie

Toti oamenii simt nevoia de a lasa ceva in urma, de a aduce o nota personala efortului depus. Contributia se traduce prin sentimentul de a darui, a face diferenta si a servi unui scop inalt. Este o nevoie umana, iar nesatisfacerea acesteia poate aduce un dezechilibru.

Antreprenorul, prin natura sa, aduce o contributie societatii din numeroase puncte de vedere. Prin valoarea financiara a afacerii sale, acesta contribuie la economia nationala. Prin valoarea produselor/serviciilor sale, acesta contribuie la dezvoltarea pietei si a consumatorilor carora se adreseaza. Insa din punct de vedere al nevoilor umane, contributia antreprenorilor se masoara in numarul de oameni pe care ii influenteaza, impactul pe care afacerea si leadershipul de care da dovada il are asupra acestora si valoarea, calitatea ideii pe care o pune in practica.

In fata imaginii de ansamblu, a carei anvergura este destul de mare, curajul poate disparea. E important de stiut, insa, ca schimbarea se produce la nivel mare atunci cand este aplicata la scala mica. Nu toate afacerile vor deveni urmatorul Facebook si nu toate afacerile vor esua. Insa toate, la un anumit nivel, vor aduce o contributie.