Fonduri EUROPENE

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

La ce ajuta o scrisoare de intentie, ce trebuie sa contina si cum se redacteaza?

Scrisoarea de intentie reprezinta un document anexat la CV in care este prezentata dorinta ocuparii unei pozitii intr-o anumita companie, cat si intentia de stabilire a unei intalniri (interviu de angajare) in care candidatul poate detalia competentele si punctele sale forte vizate de catre angajator, in vederea maximizarii activitatii firmei.

Dupa cum ii spune si denumirea, scrisoarea de intentie reflecta intentia candidatului de a-l convinge pe cel caruia ii adreseaza scrisoarea sa stabileasca un interviu, sa-i atraga atentia prin punctele sale forte, care se potrivesc cu misiunea companiei. Scrisoarea de intentie trebuie redactata intr-un mod personalizat conform caracteristicilor si viziuniii fiecarei companii in parte. Spre deosebire de CV, scrisoarea de intentie este mai detaliata in ceea ce priveste experienta profesionala cat si aptitudinile si este personalizata intr-un stil unic pentru fiecare companie la care este inaintata. De asemenea, scrisoarea de intentie este adresata direct unei persoane din respectiva companie, demonstrand astfel interesul manifestat pentru companie si cercetarea riguroasa realizata.

In scrisoarea de intentie, candidatura trebuie sa ia forma unei solutii la necesitatile firmei, cat si a unei posibilitate de identificare a noi oportunitati pentru eficientizarea activitatii companiei. Scrisoarea de intentie are o forma standard, insa continutul trebuie sa aibe un stil original de evidentiere a punctelor forte pe care candidatul le detine. Scrisoarea va fi redactata pe o pagina maxim doua. Foarte important este evidentierea domeniului profesional sau postului in care v-ati remarcat si ati obtinut cele mai bune rezultate. Nu se vor mentiona informatii despre varsta,religie, stare civila.


Pentru usurinta vizualizarii unei forme predefinite, va oferim in continuare doua modele: scrisoare de intentie pentru pozitii de middle management/muncitor calificat si scrisoare de intentie pentru studenti.


  1. EXEMPLU SCRISOARE DE INTENTIE

(pentru pozitii de middle management/muncitor calificat)

(Date contact CANDIDAT)

Prenume Nume

Adresa

Oras, Judet

Nr. Telefon

Email

(Date contact ANGAJATOR – daca se cunosc)

Nume angajator

Pozitia in companie

Companie

Adresa

Oras, Judet

Catre SC …………………SRL
In atentia Domnului Director…/ Stimate Domnule Director…

 

Paragraful 1 (Fiecare subpunct se va scrie cu alineat.)

  • Motivul pentru care va adresati
  • Ce pozitie aveti in vedere
  • De unde ati auzit de postul vacant

(„Va scriu in legatura cu anuntul publicat …..Sunt interesat de pozitia vacanta … deoarece consider potrivit cu experienta si calificarile din activitatea mea precedenta….”, „Va adresez aceasta scrisoare de intentie ca raspuns la anuntul dumneavoastra pentru postul vacant….” / „Imi doresc sa am sansa de a lucra in compania dumneavoastra unde as putea sa-mi pun in evidenta capacitatile….pentru a indeplini sarcinile si scopul companiei…” / „Doresc sa va aduc la cunostinta pe aceasta cale interesul meu asupra oportunitatii de angajare…anunt gasit…” / „Va adresez aceasta scrisoare de intentie ca un prim demers pentru o posibila ocupare a postului vacant…” / “Subsemnatul  .……………., luand la cunostinta posibilitatile oferite de compania dumneavoastra, tin sa imi prezint interesul viz-a-viz de oportunitatea pe care o aveti deschisa si consider ca totalitatea cunostintelor si a experientei detinute ma recomanda cu succes pentru ocuparea postului.”)

Paragraful 2 (Punerea in lumina a calificarilor, cursurilor urmate, experientei, educatiei, realizarilor profesionale avute pana in prezent)

  •  Motivatia faptului ca sunteti candidatul potrivit pentru pozitia respectiva
  • Dovezi relevante sustinute de experienta sau de educatie

 

OBSERVATIE!             In cazul muncitorilor calificati care aplica pentru un post anume, se vor mentiona calificarile obtinute si certificate, cat si domeniul de experienta alaturi de atelierele, cursurile de formare, trainingurile avute.

( „Detin o pregatire….Aceasta ma determina sa cred ca pot face fata cerintelor si provocarilor….” / „Am lucrat timp de……” / „Am finalizat cursurile de…..” / „Experienta si rezultatele in ….ma recomanda drept…” / „Mentionez ca descrierea postului corespunde cu aptitudinile mele …..” / „Sunt adeptul colaborarilor de tip win-win si de aceea sunt sigur ca mixul intre ideologia companiei, experienta si competentele mele sunt cheia catre succes.” / ” „Consider ca experienta si competentele mele vor ajuta compania sa…” / „Sper totodata ca determinarea si calificarile mele vor fi oportune pentru obtinerea unui loc in cadrul companiei dumneavoastra.” / “Manifestarea interesului meu pentru aceasta pozitie este sustinuta atat de experienta profesionala pe care am acumulat-o pana in prezent, cat si de notorietatea companiei ” / “As fi onorat sa imi pot aduce aportul, pasiunea si tenacitatea in cadrul proiectelor pe care compania le desfasoara si sa fac parte din marea echipa de profesionisti a companiei…..”)
Paragraful 3

  • Disponibilitatea de a fi contactat
  • Mentionarea faptului ca CV-ul este atasat
  • Multumiri

 

(„As fi incantat sa particip la interviu putand sa va raspund la orice intrebare legata de activitatea mea…” / “Va invit sa imi studiati CV-ul si sper sa putem discuta in detaliu in cadrul unui interviu.” / “Sperand ca atat calitatile cat si calificarea mea ma fac potrivit sa fac parte din echipa Dvs.,  mentionez ca sunt disponibil pentru a fi contactat si a stabili detaliile unui interviu.” / “Va multumesc pe aceasta cale pentru timpul acordat studierii profilului meu si in speranta ca veti avea in vedere candidatura mea, astept stabilirea unui interviu pentru a discuta mai pe larg.”)

Data

Formula de incheiere si semnatura („Cu stima……”, „Cu respect……..” , „Cu deosebita consideratie…” si numele dumneavoastra)

 

  1. EXEMPLU SCRISOARE DE INTENTIE STUDENT

1 Octombrie, 2014

Andrei Popescu

Coordonator Stagii de Practica

Numele companiei

Adresa

 

Stimate Domnule Popescu,

Va adresez aceasta scrisoare de intentie ca raspuns la anuntul dumneavoastra pentru stagiul de practica din cadrul departamentului pe care il coordonati. In opinia mea, postul este ideal atat pentru experienta pe care am acumulat-o pana in prezent, cat si pentru si dezvoltarea mea profesionala. Din aceste motive consider ca prin activitatea mea pot contribui la cresterea organizatiei.

Prima intalnire pe care am avut-o cu organizatia pe care o reprezentati a fost in cadrul seminarului How to SEO, sustinut in luna octombrie de catre Mihai Ionescu, Marketing Manager in cadrul companiei. Dupa cateva cercetari am aflat ca activitatea companiei consta in crearea si derularea campaniilor de marketing, precum si monitorizarea acestora online.

Interesul meu in domeniul marketingului, in mod special SEO s-a dezvoltat pe parcursul studierii disciplinei in cadrul Facultatii de Marketing a Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Inca din primul an de studiu m-am inscris intr-una dintre organizatiile non-guvernamentale care deruleaza proiecte legate de marketing, Asociatia Studentilor Economisti din Romania (ASER). Proiectele pe care le-am organizat in ASER mi-au oferit oportunitatea de a pune in aplicare cunostintele pe care le-am dobandit in mediul academic.

De exemplu, am creat un eveniment anual in organizatie. Evenimentul aduce laolalta specialisti din diverse domenii, precum publicitate, relatii publice si marketing, care lanseaza provocari participantilor de a crea si derula campanii pentru anumite produse pe o perioada aleasa de cei dintai. Acest proiect a fost util pentru mine deoarece, pe langa experienta organizarii si obtinerea unor contacte, am trecut prin toate etapele derularii unei campanii de marketing alaturi de participanti. Cunostintele de limba engleza, tehnici si strategii de marketing si SEO m-au ajutat in obtinerea unor rezultate bune si vizibile. Mai multe detalii referitoare la parcursul proiectului le puteti gasi pe website-ul acestuia: www.proiect.ro

Consider ca experienta pe care am acumulat-o in organizatia non-guvernamentala, precum si cunostintele academice constituie o baza solida pentru o evolutie profesionala care poate aduce beneficii si companiei. Contactul cu modul de lucru, aspiratiile si interesele generatiei din care fac parte inca de la inceputul parcursului universitar mi-a oferit o privire in detaliu asupra acesteia, care poate fi utila in pozitionarea diverselor produse sau clienti. De asemenea, datorita experientei sunt familiarizat cu lucrul in echipa, time management, deadline-uri, contactul direct cu clientul si impartirea task-urilor.

Stagiul de practica din cadrul departamentului pe care il coordonati ma poate ajuta sa imi dezvolt abilitatile pe care le-am deprins pana acum si sa le aplic la nivelul unei companii, intr-un mediu profesional. Am atasat scrisorii CV-ul meu, precum si scrisorile de recomandare. In CV puteti gasi toate datele de contact, unde sunt disponibil oricand, intre orele 8:00-20:00. Va multumesc pentru timpul acordat.