Fonduri EUROPENE

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Mediul Rural din Romania – Piata Muncii si Idei de Afaceri

Proiectul COMPERUR – “Dezvoltarea capitalului uman din mediul rural” este realizat in cadrul Domeniului Major de Interventie 5.2 din Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si vizeaza sprijinirea sutenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale din regiunile de dezvoltare vizate prin dezvoltarea antreprenoriatului in activitati non-agricole si prin programe integrate de formare profesionala, consiliere si plasare pe piata muncii a unui grup tinta din zonele rurale.

Grupul tinta al proiectului este format din:

  • 200 de persoane inactive;
  • 300 de persoane in căutarea unui loc de munca;
  • 200 de someri, dintre care:
    – 110 de șomeri tineri;
    – 90 de șomeri de lunga durata;
  • 300 de persoane ocupate in agricultura de subzistența.

Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, iar regiunile vizate sunt urmatoarele: Bucuresti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Sud-Vest.

Cu toate ca resursele umane din mediul rural reprezinta un potential major pentru piata muncii din Romania, multi specialisti sunt de parere ca o mare parte din acest potential nu este folosit.

Peste 40% din populatia ocupata din mediul rural din Romania in anul 2013 se ocupa de agricultura. Conform unor statistici recente, aproximativ 65% din muncitorii necalificati idn Romania se afla in mediul rural.

Totusi, se pare ca mediul rural reprezinta o importanta resursa de forta de munca si pentru alte activitati ce nu includ agricultura: industria extractiva, constructii, servicii administrative si servicii suport, industria prelucratoare etc.

Prezentarea power-point MEDIUL RURAL DIN ROMANIA: PIATA MUNCII SI IDEI DE AFACERI descrie mai multe informatii relevante referitoare la piata fortei de munca din mediul rural din Romania si Uniunea Europeana, dar si exemple despre antreprenori Romania si Uniunea Europeana care au infiintat afaceri de succes in mediul rural.

Cuprins:
I. PIATA MUNCII IN MEDIUL RURAL DIN ROMANIA
II. PIATA MUNCII IN MEDIUL RURAL – ROMANIA VS. UE
III. EXEMPLE DE AFACERI DEZVOLTATE IN MEDIUL RURAL DIN ROMANIA
IV. EXEMPLE DE AFACERI DEZVOLTATE IN MEDIUL RURAL DIN EUROPA