Fonduri EUROPENE

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

SCRISOAREA DE INTENTIE

 1. INTRODUCERE

Alaturi de CV, scrisoarea de intentie este al doilea instrument foarte important in obtinerea unui job. Ea urmeaza o structura personalizata,unica in redactare pentru fiecare companie in parte, insa cu o structura bine definita. In functie de job-ul cautat, accentele cad pe anumite paragrafe sau un anumit tip de mesaj/informatie, si in functie de companie, nota personalizata este data de misiunea si valorile companiei. Practic, scopul scrisorii de intentie este demonstrarea faptului ca aplicantul este interesant de organizatie, este persoana potrivita pentru job-ul respectiv si isi doreste cu tot dinadinsul sa demonstreze asta printr-un interviu cu angajatorul. Spre deosebire de CV, scrisoarea de intentie are un impact mai puternic, tocmai prin oportunitatea candidatului de a-i da un aer personal, de a-i insufla o nota din personalitatea lui si a-l face pe cel care o citeste sa-l cunoasca mai in profunzime, chiar inainte de a-l intalni, oferindu-i un timp de gandire si hotarare in asocierea postului cu persoana respectiva.

Scrisoarea de intentie urmeaza o structura standard, fiecare paragraf continand cateva idei principale dezvoltate in functie de context, de pozitia din si pentru care aplicati, iar accentele cazand preponderent pe anumite subiecte de interes.

Cea mai eficienta metoda de a fi selectat pentru un interviu este considerata mentinerea scrisorii de intentie clara si concisa, scotand in relief aspectele ce se preconizeaza a fi de mare interes pentru persoana careia ii este adresata scrisoarea. Transmiterea interesului dumneavoastra pentru pozitia respectiva arata in acelasi timp solutii pentru angajator in situatiile dificile cu care se confrunta sau in planurile sale de dezvoltare.

De exemplu, pentru un student in cautarea unui internship / job accentul va cadea asupra rezultatelor academice, precum si aptitudinile dobandite din experienta acumulata pana in prezent, incluzand voluntariatul intr-o ONG sau cea obtinuta in joburi anterioare.

In cazul in care persoana in cautare de job nu mai activeaza in mediul academic, se vor evidentia pe scurt motivele pentru care cunostintele pe care le-a acumulat il fac potrivit pentru postul la care aplica. Accentul, de aceasta data, cade pe experienta acumulata pana la momentul aplicarii, nivelul de cunostinte dobandit prin intermediul acesteia si cum aplicarea lor vor aduce un plus de valoare companiei.

 1. STRUCTURA SCRISOARE DE INTENTIE

Nume

Adresa

Oras, Judet/Sector, Cod postal

Adresa de e-mail

Telefon

 Data scrisorii

 Numele persoanei din cadrul organizatiei careia ii este adresata scrisoarea

Functia

Numele organizatiei

Adresa

Tara, Cod postal

Stimat(a) Domn/Doamna,

 

Primul paragraf

 • Cum ati aflat de existenta job-ului – de la cine, prin ce canale de comunicare;
 • Tipul de job pe care il cautati/Job-ul la care aplicati;
 • Motivul principal pentru care sunteti calificat pentru postul respectiv;

Al doilea paragraf

 • Informatii pe care le detineti despre obiectul de activitate al organizatiei si motivul pentru care sunteti interesat
 • Exemple specifice de abilitati tehnice sau generale, cunostinte, limbi vorbite si experienta relevanta in domeniul pentru care aplicati – rezultate excelente obtinute, targeturi atinse, recomandari, premii
 • Indicati modalitatea prin care abilitatile exemplificate mai sus, experienta si parcursul academic vor contribui la evolutia organizatiei

Al treilea paragraf

 • Mentionati din nou interesul in job-ul respectiv
 • Oferiti date de contact si detalii privind anexe/atasamente;
 • Multumiti cititorului pentru timpul acordat;

Cu deosebita consideratie,

Semnatura

Nume, prenume

 

 1. DE RETINUT

Autorul scrisorii de intentie trebuie sa tina cont de cateva aspecte in realizarea scrisorii de intentie, dintre care enumeram cele mai relevante:

 • Modul de adresare

Adresarea corecta este cea care adopta un ton neutru, profesionist, nicidecum unul personal. Formulele de adresare clasice de inceput si incheiere, precum ` Stimate domn/Cu deosebita consideratie` sau alte variante care urmeaza acelasi ton sunt recomandate.

 • Aspectul

Numerosi autori sustin ideea conform careia scrisoarea de intentie este o modalitate de personal branding, o vanzare a imaginii persoanei sau autopromovare Asadar, este foarte important ca atat textul, sa nu contina greseli gramaticale sau de ortografie, cat si aspectul paginii sa arate impecabil.

Exprimarea trebuie sa fie clara si concisa, evitand figurile de stil in formularea ideilor. De asemenea, trebuie evitate frazele lungi. Este recomandat ca paragrafele sa dezvolte maxim doua idei. Scopul acestei structuri este facilitatarea intelegerii scrisorii de catre cititor. De asemenea, formularea clara a ideilor asigura transmiterea mesajului corect. In cazul in care exprimarea este complicata sau folositi figuri de stil, cititorul poate interpreta informatiile, riscand intelegerea eronata a mesajului.

In cazul celei de-a doua parti a scrisorii, cea in care prezentati abilitatile si competentele, acestea vor fi grupate in mai multe paragrafe care reflecta corelatia cu misiunea organizatiei.

 • Documentarea

Informatiile corecte privind compania si jobul pentru care aplicati denota o atitudine interesata si proactiva. Inainte de aplicare, este recomandata cautarea informatiilor despre companie din mai multe surse. Puteti consulta site-ul oficial, interviuri cu managerii companiei, obiectul de activitate, rezultate, premii etc.

Acest exercitiu va fi util nu doar pentru o prezentare corecta a motivelor pentru care aplicati, ci si pentru a va asigura ca profilul companiei se potriveste cu adevarat aspiratiilor profesionale pe care le aveti.

 • Ce ati invatat din activitatile desfasurate

Hard skills si soft skills pe care le-ati deprins din activitatile desfasurate sunt cel putin la fel de importante precum activitatile in sine. Din acest punct de vedere considerati scrisoarea de intentie ocazia de a evidentia ceea ce ati invatat si cum vor fi de folos aceste abilitati in viitorul job. Scopul ei nu este enumerarea job-urilor anterioare, motiv pentru care se recomanda atasarea unui CV de unde angajatorul poate lua toate informatiile necesare.

Priviti scrisoarea de intentie drept un concurs pe care il dati cu voi insiva pentru a obtine o intalnire / interviu cu angajatorul, premiul cel mare fiind jobul pe care il doriti. Scrisoarea de intentie trebuie sa reflecte stilul personal, aspectele care va diferentiaza de ceilalti candidati, capacitatea de argumentare, profesionalismul si abilitatea de persuasiune.

Niciun angajator nu va pierde prea mult timp citind fiecare candidatura de la inceput la sfarsit. Trebuie sa fiti siguri ca scrisoarea de intentie va avea un impact suficient de mare intr-un timp asa scurt. Intregul conţtinut al scrisorii trebuie sa-I inspire cititorului un aer de incredere astfel incat sa ii incredinteze faptul ca sunteti cea mai potrivita persoana pentru respectivul loc de munca.